24 лютого 2022 року о 4-й ранку РФ почала бомбити Україну

Степові піраміди в небезпеці

Курган в с. СтарогороженоКургани – тисячолітні вартові наших степів, найпоширеніші пам’ятки археології. Кургани – могильники, що залишили кочові племена понад чотири тисячі років тому. Результати проведених розкопок курганів створюють реальну картину історії стародавньої України, у тому числі у Південному регіоні, доповнюють наше уявлення про матеріальний та духовний світ племен.

На жаль, з року в рік руйнуються кургани: розорюються "дбайливими господарями", грабуються чорними археологами-мародерами та шукачами металу. А, між іншим, збитки, завдані державі від руйнування курганів, можуть сягати мільйонів гривень. Сьогодні важко знайти непограбований курган.

За інформацією директора Баштанського краєзнавчого музею Олега Требуха, 22 вересня він разом зі співробітником музею, методистом з питань охорони культурної спадщини Олександром Поліводою під час проведення огляду стану пам’яток археології поблизу с. Старогорожене виявили факти руйнувань групи курганів.

Кургани біля Старогорожене Баштанського районуБіля підніжжя найбільшого кургану (1), що знаходиться на схід від Старогорожене, була викопана яма. На схилі могили валялися викопані з вершини фрагменти геодезичного знаку.

На іншому кургані (2), що за декілька сотень метрів від першого, вони виявили сліди діяльності мародерів: на його південно-західному схилі, ближче до центру могили, було видно сліди грабіжницького копу (ймовірно, за допомогою техніки), який потім було загорнуто.

На місці роботи грабіжників було видно ґрунт, що просів, і залишки відвалу. Сліди руйнування пам’ятки вказують на їхнє минулорічне походження. Слід зазначити, що обидва кургани знаходяться в більш-менш людних місцях, якщо повз перший проходить дорога, то на іншому вона пролягає через його верхівку. По суті, нащадки їздять по могилі пращурів!

Сліди грабіжницького копу на курганіДорога через верхівку кургану

26 вересня працівники музею про відповідні факти проінформували Баштанський районний відділ поліції, аби було відкрито провадження за фактами руйнування пам’яток культурної спадщини.

Зауважимо, що за Кримінальним кодексом України (ч. 1. стаття 298 "Незаконне проведення пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини":

- незаконне проведення археологічних розвідок, розкопок, інших земляних чи підводних робіт на об’єкті археологічної спадщини караються штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

- знищення або пошкодження геодезичних знаків тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

27 вересня вже була готова відповідь від баштанських поліціянтів.

Фрагменти геодезичного знакуПроте, невтішна: "... Ваше повідомлення Баштанським відділом поліції ГУНП у Миколаївській області внесено до єдиного обліку №2251 та проведено перевірку. Проведеною перевіркою за даним фактом було встановлено, що 22.09.2017 р. Ви спільно з методистом з питань охорони культурної спадщини Баштанського краєзнавчого музею Поліводою Олександром Леонідовичем, здійснювали огляд курганної могил, що розташовані на території Старогороженської сільської ради, та виявили пошкодження ґрунту на двох курганах. По прибутті на місце події та проведенні огляду було виявлено просідання ґрунту на вказаних курганах, при цьому геодезичний знак, який раніше стояв на вершині одного з курганів, лежав біля його підніжжя. 

При детальному огляді місця події провали грунту на кургані схожі на природні процеси. Факт втручання людини в пошкодження кургану не знайшов свого підтвердження. Не встановлено свідків та очевидців, які б вказували на пошкодження ґрунту курганів людьми. Даний факт розглянутий згідно Закону України "Про звернення громадян".

Зі слів директора музею, у нашому районі чимало руйнувань пам’яток культурної спадщини, що відбулися не в результаті природніх процесів, а "за допомогою" людей. Про це мова піде у наступних номерах "Голосу Баштанщини".

Василь ГОНТА, районна газета "Голос Баштанщини", №84 від 5 жовтня 2017 року.
Фото Олега ТРЕБУХА

Поделиться:

"Городянин року"-2017

"Николаевский БазарЪ" в спецномінації "Літопис Миколаєва" Горожанин года

Нове у фотогалереї


Ігор Гаврилов вийшов із колу живих. Ми втратили близького друга, а Миколаїв - найкращого історика та генеолога. В історії міста не було таких людей і, мабуть, не буде.
Спасибо за многолетнюю Дружбу, Игорь... Усі статті Ігоря на нашому сайті

"СТАРИЙ МИКОЛАЇВ"

Календар на 2022 рік!
У магазині "Нольга" на вул. В. Морська, 65 (ріг вул. Соборної)!

Календарь 2022

Цей день у історії Миколаєва:

Дати до 1917 року вказані за старим стилем

1871:

Назначение Николая Андреевича Аркаса военным губернатором Николаева и Севастополя (по 1 января 1881)

1929:

Коллектив Николаевских объединенных заводов им.А.Марти принял вызов Балтийского судостроительного завода на соц. соревнование

Николаевский БазарЪ на twitter