24 лютого 2022 року о 4-й ранку РФ почала бомбити Україну

Мемориальный музей “Партизанская искра” с.Крымка

Музей "Партизанская искра", КрымкаФилиал Николаевского областного краеведческого музея.

Телефоны: (05161) 6-67-75

Адрес: 55261, Первомайский район, село Крымка.
Музей на карте Google.

График работы:

Пн-Пт, Вс. Суббота - выходной.

посещение экспозиций: с 9:00 до 17:45

касса: с 9:00 до 18:00

Стоимость:

- основная экспозиция для одного человека: бесплатно

- экскурсионное обслуживание (от 15 до 30 чел):

Для детей – 5 грн. с человека, для взрослых - 10 грн.

Для ветеранов войны (участников ВОВ, участников боевых действий), инвалидов всех категорий, ликвидаторов аварии на ЧАЭС 1-й категории детей до 5 лет, воспитанников детских домов семейного типа бесплатно.

Дорогою пам'яті

Жителі села Кримки Первомайського району ніколи не забувають про подвиг своїх односельчан - героїв-іскрівців.Музей "Партизанская искра", Крымка, 1968 год Щороку, коли наближається 28 лютого - сумний день масового розстрілу у 1943 році учасників кримківського підпілля, сильніше роз'ятрюється в їх душах незгойна рана війни та невимовна печаль. Десятки років не применшують суму і журби. Ті, що загинули - це частка односельчан і вона живе своїм окремим життям.

При в'їзді до села височить Курган слави, який нагадує про безстрашну боротьбу підпільників. У центрі Кримки знаходиться Меморіальний комплекс "Партизанська іскра", а поряд з ним - братська могила загиблих героїв підпілля. Все це оточує прекрасний парк з алеями, композиціями та клумбами квітів.

 Шерхлі трави сонце золотить,
В пізніх квітах поломеніє жарко,
І схиляють верби сиву віть
На гранітний пам’ятник у парку.

 Вечоріє... тихо пада лист,
На граніті - карби дат і літер,
І тихцем війни печальний зміст
Думним вербам повідає вітер.
 

Музей "Партизанська іскра" було створено в 1965 році учасником Музей "Партизанская искра", Крымкамолодіжної підпільної організації І.П. Герасименком. У 1985 році розпочалася реконструкція музею за проектом випускників Київського художнього інституту на чолі із О.К. Стукаловим. Оновлений музей відкрився у 1991 році. Було добудовано великий експозиційний зал, кінозал, встановлено пам'ятник бронзового юнака-підпільника на фоні гранітних пілонів, реставровано стелу біля братської могили та насаджено молодий парк.

 Два експозиційні зали музею містять біографічну інформацію про членів організації та комітету, їх особисті речі, карти-схеми, де діяли підпільні групи сіл Первомайського району: Кримки, Катеринки, Петрівки, Кам'яної Балки, Кумарів, Андріївки, Кам'яного Мосту. В діючій експозиції також портрети патріотів, документи, зброя, радіоприймачі, фотокопії листівок, нагороди; спогади, тоді ще живої легенди, Івана Герасименка — наймолодшого члена "Партизанської іскри", матерів Парфена Гречаного, Дем'яна Попика, Олександра Кучера та інших родичів підпільників, що допомагають проникнути в помисли юнаків і дівчат, відчути гнітючу атмосферу окупації, у якій жили наші села і міста під владою королівської Румунії в губернаторстві "Трансністрія". Всі ці матеріали переносять відвідувачів у часи Великої Вітчизняної війни, розповідаючи про діяльність молодіжної організації на території, окупованій ворогом.
 

Щасливим має бути народ, у якого отакі оборонці. Їхні душі були незвиклі до тих обмежень, які накидали фашистські загарбники. Та й не диво! Козацькі гени, якими пронизаний кожен з українців, не так легко знищити. Тому з наших людей раніше витворювалися Петри Сагайдачні, Івани Богуни, Максими Залізняки, Івани Ґонти.

За умов гітлерівської окупації з них викрісталізовувалися Шури Кобери, Віті Хоменки, Парфени Гречані, Даші Дяченки і багато інших борців опору, які знайшли в собі завзяття, сміливість і охоту виступити проти такої безжалісної машини, як фашистська навала. Яку наснагу треба було мати! Яку віру треба було накопичити за короткі роки дитинства! Ці юнаки та дівчата жили в окупації, але душі їхні не були окуповані. Свободолюбність у нас закладена в генах, вона передається генами, тому вона незнищенна.

Музей "Партизанская искра", Крымка...О, як шаліли окупанти,
Бо не відчути не могли:
Ми в окупації у банди
Неокуповані
Росли!

Відвідувачі музею мають змогу роздивитися барельєф із зображенням керівників підпільної організації «Партизанська іскра» В.С. Моргуненка, П.К. Гречаного та Д.Г. Дяченко, яким було присвоєно звання Героя Радянського Союзу (посмертно).

Музейний фонд, в цілому, складає понад три тисячі експонатів. На основі фондових колекцій, співробітники музею створюють щорічно виставки до основних державних свят, соціально-політичних, пам'ятних та краєзнавчих дат. Кожен рік музей "Партизанська іскра" приймає понад 10 000 відвідувачів, для яких проводиться до 100 екскурсій та значна кількість заходів, а саме: традиційні урочисті збори молоді з вшанування пам'яті героїв підпільної організації, траурні мітинги до дня розстрілу героїв-іскрівців, музейні уроки, зустрічі з ветеранами Великої Вітчизняної війни, свята Партизанської слави тощо. Основну категорію відвідувачів музею складають школярі, які кожен раз залишають вдячні відгуки в книзі записів, а після відвідування музею, через місток потрапляють до Катеринківського лісу, де розташовано два пам'ятних знаки героям- підпільникам.

Фотографии любезно предоставлены участником проекта Panoramio - svetlana-ods.

Поделиться:

"Городянин року"-2017

"Николаевский БазарЪ" в спецномінації "Літопис Миколаєва" Горожанин года

Нове у фотогалереї


Ігор Гаврилов вийшов із колу живих. Ми втратили близького друга, а Миколаїв - найкращого історика та генеолога. В історії міста не було таких людей і, мабуть, не буде.
Спасибо за многолетнюю Дружбу, Игорь... Усі статті Ігоря на нашому сайті

"СТАРИЙ МИКОЛАЇВ"

Календар на 2022 рік!
У магазині "Нольга" на вул. В. Морська, 65 (ріг вул. Соборної)!

Календарь 2022

Николаевский БазарЪ на twitter