24 лютого 2022 року о 4-й ранку РФ почала бомбити Україну

Дві бронзові моделі пам’ятника адміралу Грейгу

Виявляється, існують дві бронзові моделі пам’ятника адміралу Грейгу. Вони різні, мають незначні відмінності, що є важливими, але непомітними на перший погляд.

Перша модель знаходиться у Москві в історичному музеї і її вирізняє: відсутність у правій руці підзорної труби, вказівний палець зігнутий; на лівій руці пальці підняті вертикально для утримування чогось іншого аніж карта. Припускаю, що можливо для моделі корабля, що знаходиться на оригінальному пам’ятникові біля ніг адмірала. Висота фігури – 62 см.

Друга модель, яку ми донедавна вважали єдиною, знаходиться у Санкт-Петербурзі у воєнно-морському музеї. Саме її бачив Юрій Семенович Крючков на виставці у Ярославлі у музеї і відобразив у своїй книзі про адмірала Грейга. В правій руці "пітерської" моделі Грейг тримає підзорну трубу, палець вирівняний для більш вертикального утримування труби, а пальці лівої руки вже займають горизонтальне положення. Висота моделі – 61 см.

Гадаю, що саме "пітерська" бронзова фігура і стала остаточною моделлю для нашого пам’ятника. Звичайно, якщо не знайдеться третя.

Робота скульптора О.М. Опєкушина.

Первая бронзовая модель памятника ГрейгуВторая бронзовая модель памятника ГрейгуПамятник Грейгу

Из книги Юрия Семеновича Крючкова

Автор тексту: Світлана Крищенко.

Поделиться:

"Городянин року"-2017

"Николаевский БазарЪ" в спецномінації "Літопис Миколаєва" Горожанин года

Нове у фотогалереї


Ігор Гаврилов вийшов із колу живих. Ми втратили близького друга, а Миколаїв - найкращого історика та генеолога. В історії міста не було таких людей і, мабуть, не буде.
Спасибо за многолетнюю Дружбу, Игорь... Усі статті Ігоря на нашому сайті

"СТАРИЙ МИКОЛАЇВ"

Календар на 2022 рік!
У магазині "Нольга" на вул. В. Морська, 65 (ріг вул. Соборної)!

Календарь 2022

Николаевский БазарЪ на twitter