24 лютого 2022 року о 4-й ранку РФ почала бомбити Україну

"Садко" подает сигналы "SOS"

29 октября 2014 года Николаевская общественная организация "Спортивно-технический клуб "Садко", которой в этом году исполняется 50 лет, направила письма председателю Николаевской областной государственной администрации В.И. Мерикову, главе Николаевского областного совета Т.Д. Кременю и  николаевскому городскому голове Ю.И. Гранатурову. Под этим обращением подписались не только основатели клуба "Садко", но и те, чьи имена известны николаевцам - Ю.С. Крючков, В.В. Мацкевич, В. С. Подгуренко, Т.С. Митковская и другие.

"Миколаївська громадська організація «Спортивно-технічний клуб «Садко» діє з 1964 року. Організація була створена людьми, небайдужими до історії рідного краю. Клуб «Садко», як і деякі його члени, відомий і на території України, і за її межами.

Робота членів організації протягом її існування направлена на пошук та обстеження бойових кораблів Чорноморського флоту, які загинули під час Великої Вітчизняної війни, з метою встановлення імен воїнів, що віддали життя за Батьківщину, та відновлення історичних подій того трагічного періоду. Крім цього, членами клубу, завдяки своїй діяльності досліджувалась підводна археологія Північного Причорномор’я, історія рідного краю з наступною передачею накопиченої інформації і зібраного матеріалу до Миколаївського краєзнавчого музею. До сьогодні на відкритому демонстраційному майданчику Музею суднобудування і флоту, доречи, єдиного в Україні, знаходиться зброя, піднята членами клубу з ескадреного міноносця «Фрунзе», міного загороджувача «Колхозник», монітора «Ударный», ставши пам’ятником матросам і командирам, які віддали життя, захищаючи Вітчизну.

Постійно триває пошук шхуни «Дельфин», що загинула весною 1944 року з документами, які містять імена невідомих воїнів з легендарного десанту К.Ф. Ольшанського, який зіграв видатну і водночас трагічну роль під час визволення нашого міста від німецько-фашистських загарбників.

За допомогою членів клубу «Садко» біля узбережжя Кінбурнського півострову співробітниками Міністерства з надзвичайних ситуацій України у 2013 році було знешкоджено більше 500 мін і снарядів часів Великої Вітчизняної війни, які становили велику загрозу для судноплавства і життя громадян.

Під час проведенні зазначених пошукових робіт уся техніка та пристрої були придбані членами клубу за власні кошти, а також за рахунок благодійної допомоги і небайдужості з боку різноманітних організацій, органів державної влади і місцевого самоврядування. Саме завдяки цьому стала можливою експлуатація різноманітних плавзасобів, за допомогою яких, власне, і відбувалися пошуки.

На теперішній час клубом «Садко» експлуатується невелике судно «Бурівесник», зареєстроване Інспекцією Головного державного реєстратора флоту України. Тільки за допомогою цього плавзасобу є можливою подальша робота організації. Проте, в зв’язку із змінами в діючому законодавстві України існування відомого на усьому пострадянському просторі клубу ставиться під загрозу.

Так, відповідно до вимог чинних міжнародних правових норм з безпеки судноплавства, ратифікованих Україною, «Бурівесник» має бути обладнаний радіолокаційним відповідачем, за відсутності якого вихід судна на воду забороняється. Проте, лише наявність цього пристрою не є достатньою для дозволу на експлуатацію судна. Оскільки радіолокаційний відповідач є пристроєм, що здійснює виділення радіочастот, його використання регулюється Законом України «Про радіочастотний ресурс України».

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 30 зазначеного Закону користування радіочастотним ресурсом України здійснюється на підставі дозволу на  експлуатацію - спеціальними користувачами, технологічними користувачами та радіоаматорами. При цьому, за таке користування стягується збір у розмірі, встановленому податковим законодавством.

Відповідно до ст. 318 Податкового кодексу України платниками цього збору є загальні користувачі радіочастотного ресурсу України, визначені законодавством про радіочастотний ресурс, яким надано право користуватися радіочастотним ресурсом України в межах виділеної частини смуг радіочастот загального користування. Об'єктом оподаткування збором є ширина смуги радіочастот.

Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації 08.09.2014 року клубу «Садко» було видано Дозвіл № МС-48-0068100 на експлуатацію морської суднової станції, яким, зокрема, передбачено використання зазначеного вище радіолокаційного відповідача із шириною смуги радіочастот 300 МГц.

Згідно ст. 320 Податкового кодексу України ставка збору за 1 МГц смуги радіочастот для загальних користувачів становить 82,48 грн. на місяць. Миколаївська громадська організація «Спортивно-технічний клуб «Садко» у розумінні Закону України «Про радіочастотний ресурс України» є загальним користувачем радіочастотного ресурсу України, тобто не звільнена від сплати зазначеного збору.

Таким чином, за розміщення і використання радіолокаційного відповідача на судні «Бурівесник» клуб «Садко» має щомісячно сплачувати біля 25 тисяч гривень.

Враховуючи те, що клуб «Садко», як громадська організація, є неприбутковим, тобто створеним без майнової участі його учасників і таким, що не провадить господарську діяльність та не має власного доходу, його члени не можуть здійснювати оплату збору за користування радіочастотним ресурсом України у такому розмірі.

У разі несплати збору або сплати його в неповному обсязі платниками збору протягом шести місяців контролюючі органи, відповідно до ст. 322 Податкового кодексу, подають інформацію про таких платників збору до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації для вжиття до них заходів згідно із законодавством. Згідно ч. 3 ст. 58 Закону України «Про радіочастотний ресурс України» таким заходом є анулювання дозволу на експлуатацію морської суднової станції зі стягненням суми заборгованості в судовому порядку.

Вжиття таких заходів унеможливить експлуатацію судна «Бурівесник» і буде, фактично, свідчити про припинення шляхетної діяльності клубу «Садко» та його досягнень у вивченні історії рідного краю та України в цілому. Анулювання дозволу поставить крапку у славній сорокарічній історії клубу та зведе нанівець надбання роботи декількох поколінь добровільних дослідників, яки своїми дослідженнями постійно підтримували високий рівень професіоналізму миколаївських краєзнавців.

Слід зазначити, що представниками податкових органів останнього часу постійно здійснюються телефонні дзвінки з вимогами про сплату заборгованості по збору за користування радіочастотним ресурсом України, яка становить більш ніж 200000 грн. Крім цього, за наявною у членів клубу інформацією, податковими органами вже підготовлено інформацію для подання до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, з метою анулювання відповідного Дозволу, виданого клубу.

В зв’язку з цим звертаємося до Вас за допомогою у вирішенні ситуації, що склалася з обов’язком сплати зазначеного вище збору і питання збереження клубу «Садко» для подальшої безкорисної діяльності на користь населення Миколаївщини і Вітчизни.

З повагою, учасники миколаївської громадської організації «Спортивно-технічний клуб «Садко» та Голова наради Василь Торубара тел. 067-800-70-70"

"Городянин року"-2017

"Николаевский БазарЪ" в спецномінації "Літопис Миколаєва" Горожанин года

Нове у фотогалереї


Ігор Гаврилов вийшов із колу живих. Ми втратили близького друга, а Миколаїв - найкращого історика та генеолога. В історії міста не було таких людей і, мабуть, не буде.
Спасибо за многолетнюю Дружбу, Игорь... Усі статті Ігоря на нашому сайті

"СТАРИЙ МИКОЛАЇВ"

Календар на 2022 рік!
У магазині "Нольга" на вул. В. Морська, 65 (ріг вул. Соборної)!

Календарь 2022

Николаевский БазарЪ на twitter