24 лютого 2022 року о 4-й ранку РФ почала бомбити Україну

Відкритий лист губернатору від миколаївської організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури

Шановний Миколо Петровичу!

Інтернет-видання розповсюдили інформацію про Ваше доручення щодо підготовки обґрунтування позбавлення Старофлотських казарм статусу пам’ятки архітектури національного значення. Начебто, саме через такий статус є непомірно високою вартість робіт з ремонту, реставрації і пристосування цих споруд під обласний краєзнавчий музей.

Оскільки облдержадміністрацією ця інформація не спростована, вважаємо за необхідне висловити з цього приводу позицію Миколаївської обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури.

1. Вартість робіт на Старофлотських казармах може бути суттєво зменшена, на нашу думку, шляхом проведення відкритого і прозорого конкурсу серед можливих виконавців цих робіт.

За умов реальної кризи у ремонтно-будівельній галузі і відміни державою ліцензій на проведення ремонтно-реставраційних робіт на пам'ятках, до спроби отримати багатомільйонне замовлення захочуть долучитися чимало потужних підприємств.

При цьому хотілося б, щоб організатором тендеру і замовником зазначених робіт стало, як це передбачено статтею 6 Закону України "Про охорону культурної спадщини", не управління капітального будівництва, а управління культури облдержадміністрації з відтворенням у його складі знищеного попереднім начальником управління відділу технічного нагляду.

2. Стосовно архітектурної цінності Старофлотських казарм нагадуємо, що статус національного (республіканського) значення ця пам'ятка отримала згідно з постановою Ради Міністрів УРСР від 24 серпня 1963 р. № 970 "Про впорядкування справи обліку та охорони пам'ятників архітектури на території Української РСР".

Цей статус був підтверджений відповідним наказом Держбуду вже незалежної України від 02.06.99 № 128 "Про Державний реєстр національного культурного надбання (пам’ятки містобудування та архітектури)".

Є природнім, що такі рішення приймалися лише на підставі пропозицій найкваліфікованіших українських фахівців-архітекторів.
Казарми є етапним твором видатного архітектора Карла Акройда. Уявляючи собою побудовані у стилі строгого класицизму три споруди для розміщення екіпажів військових кораблів, що будуються, вони справили значний внесок на розвиток військово-адміністративної архітектури і містобудування середини ХІХ століття.

Таким чином, відповідність нинішнього пам'яткоохоронного статусу Старофлотських казарм критеріям Кабінету Міністрів України, за якими пам’ятки відносяться до категорії національного значення (постанова КМУ від 27.01.01 № 1760), не викликає сумнівів.

У зв’язку з цим, Ваше подання до Уряду України або до центрального органу виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини про позбавлення зазначеного об’єкту статусу пам’ятки архітектури національного значення не має, на наш погляд, перспективи задоволення і буде мати лише негативний вплив на імідж керівництва облдержадміністрації.

Впевнені, що не залишаться осторонь при розгляді такого подання Головна рада Українського товариства охорони пам'яток історії та культури і Український національний комітет ICOMOS.

Просили б Вас врахувати наведені аргументі при вирішення подальшої долі Старофлотських казарм.

Миколаївська організація Українського товариства охорони пам'яток історії та культури


"Городянин року"-2017

"Николаевский БазарЪ" в спецномінації "Літопис Миколаєва" Горожанин года

Нове у фотогалереї


Ігор Гаврилов вийшов із колу живих. Ми втратили близького друга, а Миколаїв - найкращого історика та генеолога. В історії міста не було таких людей і, мабуть, не буде.
Спасибо за многолетнюю Дружбу, Игорь... Усі статті Ігоря на нашому сайті

"СТАРИЙ МИКОЛАЇВ"

Календар на 2022 рік!
У магазині "Нольга" на вул. В. Морська, 65 (ріг вул. Соборної)!

Календарь 2022

Николаевский БазарЪ на twitter