24 лютого 2022 року о 4-й ранку РФ почала бомбити Україну

Выставка "Мир городской усадьбы"

Виставка «Світ міської садиби» знайомить відвідувачів з однією з найцікавіших сторінок історії нашого міста - хто і як його будував та обживав.

З самого початку існування Миколаєва планувалось забудовувати місто гарними будинками з флігелями, оточеними чисельними господарчими службами та садами, що являє собою садибу.

Визначення «міська садиба» - багатопрофільне. її можливо розглядати і як господарсько-економічне явище, коли будинки знаходились поряд з виробничими комплексами (заводи Уманського, Матвєєвих, майстерня Потатурових), і як громадсько-соціальне, коли у залежності від статусу господаря розвивалося його домоволодіння («палац» дворян Аркасів й типові будинки службовців Чорноморського флоту). Досить часто садиба перетворювалася на міський культурний центр, де синтезувались музика, поезія, живопис, театр, філософія, прикладне мистецтво (вишивка, бісероплетіння, флористика), стаючи простором для виявлення особистісного початку і творчої свободи володарів та їхніх гостей (Рюміни, Аркаси, Гутштейни та багато інших).

На виставці «Світ міської садиби» представлені експонати з зібрання Миколаївського обласного краєзнавчого музею, предмети з приватних колекцій Ю. М. Барзова, О.С. Криницького, В.Г. Пахомова, В.А. Юрлова.

Живописні твори надали молоді миколаївські художники Н.Д. Боляков, М. О. Плєхов.

Автори виставки Пономарьова О.В. - зав. історико-експозиційним відділом та старший науковий співробітник відділу фондів Гаврилов І.В., художник Пахманов І.Я.

Виставка працює щодня з 8-30 до 16-30, вихідний - субота, останній день місяця - санітарний.

 

От себя хочу добавить, что открытие этой выставки было весьма оригинальным - гостям был предложен небольшой спактакль. Зрители ненадолго перенеслись в обычную жизнь николаевской семьи начала 20-го века. Спасибо огромное авторам и организаторам выставки!


"Городянин року"-2017

"Николаевский БазарЪ" в спецномінації "Літопис Миколаєва" Горожанин года

Нове у фотогалереї


Ігор Гаврилов вийшов із колу живих. Ми втратили близького друга, а Миколаїв - найкращого історика та генеолога. В історії міста не було таких людей і, мабуть, не буде.
Спасибо за многолетнюю Дружбу, Игорь... Усі статті Ігоря на нашому сайті

"СТАРИЙ МИКОЛАЇВ"

Календар на 2022 рік!
У магазині "Нольга" на вул. В. Морська, 65 (ріг вул. Соборної)!

Календарь 2022

Цей день у історії Миколаєва:

Дати до 1917 року вказані за старим стилем

1944:

После оккупации открылись и начали действовать 24 школы

Николаевский БазарЪ на twitter